cliëntgerichte therapie

De ervarings- cliëntgerichte psychotherapie richt zich tot u als cliënt. In het algemeen betekent dit dat u als persoon centraal staat in de therapie. Ieder individu is uniek waardoor de therapeut samen met u op zoek gaat naar wat voor iemand u bent, hoe u tegen uw klachten aankijkt, hoe u de situatie beleeft, enz…

Uw psychotherapeut(e) kijkt als het ware samen met u door uw persoonlijke bril waarmee u de wereld rondom u bekijkt en ervaart. Op die manier wordt er samen op zoek gegaan naar de oorzaak van uw klachten. Samen met uw therapeut(e) gaat u op zoek naar de betekenis van uw klacht/probleem, totdat u in contact komt met de oorsprong van uw klacht.

De cliëntgerichte psychotherapie bekijkt problemen en klachten als een uiting (symptomen: omslachtig voelen, angst,…) van een gestagneerd ontwikkelingsproces, u heeft het gevoel ‘vast te zitten, in cirkels rond te lopen’. U ervaart een verschil tussen wat u denkt, voelt en doet. Met behulp van psychotherapie tracht u samen met de therapeut(e) uw proces van denken, voelen en handelen weer in beweging te brengen zodat u weer zelfstandig uw eigen ontwikkeling kunt voortzetten.

Cliëntgerichte psychotherapie kan zowel kort- als langdurend voorkomen. Afhankelijk van de klachten en verwachtingen zal dit in samenspraak met de cliënt worden besproken.

Meer gedetailleerde informatie over de cliëntgerichte werkwijze vindt u terug op de website van de vereniging voor cliëntgerichte psychotherapie: vvcepc

Close
Menu